piątek, 29 stycznia 2016

Zielone śniadanko (sadzone + smoothie). Bohater: jarmuż.

   
Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
Zieleń zdecydowanie kojarzy się z wiosną, ale również jesienią  i zimą może ona zagościć w naszej kuchni oraz na stole. Jesień i zima bowiem to czas m. in. na jarmuż. O jego wspaniałych właściwościach, ale także ewentualnych zagrożeniach można przeczytać w portalu Poradnik Zdrowie. Dziś przedstawię Wam przepis na zielone śniadanko na ciepło, które jedliśmy jakiś czas temu. Jeśli ktoś nie zna jarmużu, to niech tym bardziej spróbuje!

    Zdrowe koktajle i smoothie to bardzo dobra alternatywa dla niezbyt zdrowej porannej herbaty, która nie dostarcza witamin, minerałów, ani w ogóle kalorii. Nawet, jeśli ktoś nie jada śniadań zaraz po wstaniu, choć to bardzo źle dla metabolizmu, jak przekonuje Haylie Pomroy, powinien wypić smoothie lub inny sok, który pozwoli żołądkowi przetrwać do śniadania. Dziś polecam nie tylko zdrowy, zielony koktajl, ale także jajka sadzone na jarmużu, jako że jesienią i zimą powinniśmy się od rana nieco rozgrzać. Najlepiej od środka (nie, nie chodzi o napoje wyskokowe).

JAJKA SADZONE NA JARMUŻU (na 2 osoby)
Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
  • 1 garść jarmużu (ten paczkowany jest zazwyczaj już umyty, ale warto go dodatkowo opłukać i odkroić twarde łodygi i nerwy liści, wtedy staje się delikatniejszy, a tym samym smaczniejszy),
  • 2-4 jajka,
  • młynek przyprawowy z solą himalajską, pieprzem i czarnuszką,
  • oliwa z oliwek.
  1. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć osolony jarmuż.
  2. Na nim posadzić 4 jajka. Poczekać aż się zetną, tak jak lubisz. Można delikatnie odwrócić, by ładnie się zapiekły z drugiej strony.
  3. Podawać z pomidorkami lub innymi warzywami oraz zielony smoothie.
ZIELONE SMOOTHIE (na 2 osoby)
Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
  • 1 garść jarmużu (j. w.),
  • 2 średnie, słodkie jabłka,
  • 400-600 ml letniej/ciepłej wody,
  • opcjonalnie trochę przyprawy korzennej.
  1. Jabłka myjemy, wycinamy gniazda nasienne, razem z jarmużem i wodą wrzucamy do blendera wysokoobrotowego.
  2. Nastawiamy program do robienia smoothie/koktajli lub blendujemy do uzyskania "gładkiej" konsystencji.
Warto wypić całość, ale jeśli ktoś bardzo cierpi można przelać smoothie przez sitko lub gazę, na której zostanie drobny osad.

Taki jest pomysł na nasze zielone śniadanko w środku zimy. Polecam i życzę smacznego poranka! 

Pozdrawiam serdecznie! :) Hania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!