poniedziałek, 1 lutego 2016

Zupa dyniowo-soczewicowa z paluszkami chlebowymi

Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
Pyszna, prosta i bardzo sycąca, a do tego rozgrzewa w chłodne i pochmurne dni - zupa z dyni i soczewicy, z dodatkiem paluszków chlebowych domowej roboty.
ZUPA DYNIOWO-SOCZEWICOWA
  • pół pieczonej dyni piżmowej,
  • ok. 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • gorąca woda wg upodobań (mniej, jeśli wolisz gęstą, więcej, jeśli bardziej lejącą zupę),
  • średnia cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • suszony majeranek,
  • młynek przyprawowy z solą, pieprzem i czarnuszką. 
  1. W dużym garnku na łyżce oliwy szklimy cebulę i czosnek drobno pokrojone, posypujemy solą i pieprzem. 
  2. Następnie wrzucamy kosteczki upieczonej dyni piżmowej, ugotowaną soczewicę, zalewamy to gorącą wodą. 
  3. Podgotowujemy przez chwilę. Całość blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku wg uznania młynkiem przyprawowym.
Zupa najlepiej smakuje podana z paluszkami chlebowymi domowej roboty i posypana nieprażonym sezamem.
Fot. Hania - 1000 pomysłów na...

PALUSZKI CHLEBOWE ze świetnego, wielozadaniowego ciasta razowego
  • 1,5 szklanki mąki żytniej,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 2 jajka M/L,
  • 30 g drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • dodatki: czosnek niedźwiedzi, średnioziarnista sól himalajska/ morska, kminek, paprykę, sezam lub co tylko chcesz
  1. Zrobienie ciasta jest bardzo proste, ponieważ robi się je dokładnie jak ciasto na pizzę: pokruszone drożdże, cukier i wodę umieszczamy w dość dużej misce, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
  2. Pracujące drożdże łączymy z mąką, jajkami, solą i oliwą. Szybko zagniatamy na ciasto. 
  3. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, by ciasto nam nie wyschło i robimy paluszki.
  4. Każdorazowo urywamy tyle ciasta, ile potrzeba na ok. 3 paluszki. Jeden paluszek zrobimy z kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulkę rozpłaszczamy w ręce i do środka zawijamy trochę sezamu, czosnku niedźwiedziego itp. Zwijamy znów tworząc kulkę i rozwałkowujemy ręką na dość długi wałeczek. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz wierzch możesz znów obtoczyć w przyprawach i soli, ale nie jest to konieczne. Paluszki nie mogą się ze sobą stykać, żeby się nie skleiły. 
  5. Gotowe paluszki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumieniania i przypieczenia - lubię jak są bardzo chrupiące, ale są osoby, które wolą paluszki bardziej miękkie, więc wybierz swoją wersję :)
Paluszki są idealne jako dodatek do zup lub przekąska do dipów, past, sosów i innych dobrych rzeczy. Można je też wciągać same :) 

Przechowywanie: upieczone paluszki chlebowe świetnie się przechowuje w torebkach papierowych bez dostępu do świeżego powietrza. Jeśli macie torby po chlebie czy bułkach ze sklepu, to jak najbardziej się nadadzą. Zagnijcie je od góry i zepnijcie spinaczem lub gumką recepturką. Jeśli nie macie takiej torebki zróbcie ją sami: arkusz papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego złóżcie na pół i zszyjcie zszywaczem dwa wolne boki, robiąc zakładki i zachowując odpowiedni odstęp między zszywkami. Po włożeniu paluszków zagnijcie górną część i zabezpieczcie spinaczem lub gumką recepturką. Gotowe! :)  
rys. i instrukcja Hania - 1000 pomysłów na...
Pozdrawiam serdecznie! :) Hania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!