piątek, 8 stycznia 2016

Jak upiec dynię + makaron razowy z sosem dyniowym

    No, tak. To prawda, że najlepszy czas na dynię już minął, ale jeszcze tu i tam można dostać to przepyszne i stosunkowo proste do przygotowania warzywo. Naszą ulubioną odmianą jest niewielka, ciemnopomarańczowa dynia Hokkaido, która wcale nie pochodzi z Japonii ;) 

     Jeśli za jednym razem upieczecie w piekarniku całą dynię, albo nawet dwie (naprawdę nie są duże), to macie materiału do gotowania na przynajmniej 3 razy na dwie osoby. Wszystko zależy od tego co zamierzacie przygotować. Upieczoną dynię można bez problemu zamrozić.
       Pieczenie dyni, niezależnie od gatunku jaki wybierzecie, powinno wyglądać tak samo:
  1. Myjemy dynię. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Przekrawamy na mniejsze części, Pozbawiamy gniazda nasiennego za pomocą łyżki do zupy o zaostrzonym czubku.
  3. Obieramy, jeśli trzeba (dynia Hokkaido wygrywa wśród leniuchów kulinarnych, gdyż jej skórka jest dość delikatna i jadalna).
  4. Kroimy na mniejsze części np. w kostkę.
  5. Układamy na blasze, na rozłożonym papierze do pieczenia.
  6. Jeśli planujemy dynię wykorzystać tylko do dań słonych na blachę można dorzucić obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i delikatnie polać oliwą. Jeśli ma być uniwersalna zostawiamy samą dynię, bez przypraw i tłuszczu.
  7. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min do czasu aż nakłute widelcem kawałki będą miękkie. 
Makaron razowy z sosem dyniowym
  • 1 średnia upieczona dynia Hokkaido,
  • ok. 200 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • trochę wody,
  • sól, pieprz, czarnuszka w młynku,
  1. Dowolny makaron razowy gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Jeśli nie piekliście cebuli z dynią, to na początku kroimy ją na ósemki i szklimy w garnku z rozgrzaną oliwą. 
  3. Dorzucamy umyte i pokrojone (w ćwiartki lub grube plastry) pieczarki. Podsmażamy lekko. Zalewamy wodą - cebula i pieczarki mają być tuż pod lustrem wody. 
  4. Wrzucamy upieczoną dynię i doprowadzamy całość do wrzenia. Mieszamy. Czekamy aż dynia zacznie się rozpadać, ale nie całkowicie - dobrze jak zostaną widoczne kawałki. Nie trwa to zbyt długo, ponieważ część swojej twardości dynia straciła podczas pieczenia.
  5. W razie potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy młynkiem przyprawowym z solą, pieprzem i czarnuszką. Podajemy na ugotowanym makaronie razowym.
Pozdrawiam serdecznie! :) Hania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!