piątek, 20 listopada 2015

Ciasteczka ryżowe (cioci Grażynki) - w wersji odchudzonej

Fot. Hania - 1000 pomysłów na...


       Ciasteczka ryżowe (cioci Grażynki) - w wersji odchudzonej
Te zaskakująco pyszne, chrupiące i zarazem miękkie ciasteczka robi się naprawdę szybko. W zależności od tego jakie zastosujemy płatki ryżowe - zwykłe czy błyskawiczne - ciasteczka będą bardziej chrupkie (będą śmiesznie trzeszczeć w zębach) lub mniej. Poniższa wersja jest "na chrupko". Jestem ciekawa czy Wam zasmakują :)
  • 200 g płatków ryżowych,
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron,
  • 10 łyżek ciepłej wody,
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6-8 łyżek ksylitolu,
  • 2 jajka,
  • miska średniej wielkości, łyżka, łyżeczka, blacha, papier do pieczenia
  1. W misce wymieszać płatki, wiórki, proszek do pieczenia i ksylitol.
  2. Dodać jajka, olej i wodę. Wszystko wymieszać i zostawić do zgęstnienia na około 3-5 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sprawdzić konsystencję cista. Jeśli jest zbyt lepkie lub lejące dodajemy więcej wiórków - jeśli potrzebne wymieszać jeszcze raz.
  4. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dolną część na blasze. Jeśli ktoś chce można zrobić dziurkę na środku kulki (jak w kluskach śląskich) i po upieczeniu włożyć w nią czekoladę lub dżem - ja wolę wersję podstawową, ponieważ jest ryżowo-kokosowa, a dodatki zaburzają ten ciekawy smak. 
  5. Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
  6. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut, do zezłocenia. Z tych proporcji wychodzi około 16 ciasteczek.

Fot. Hania - 1000 pomysłów na...

Pierwotna wersja cioci Grażynki jest zrobiona na bazie kleiku ryżowego dla dzieci (z dodatkiem mleka w proszku) znanej firmy, która po pewnym czasie wycofała produkt z rynku. Zamiast oleju w przepisie jest kostka masła, więc wyobrażacie sobie jak tłuste wychodziły ciasteczka - jedno i już bolała wątroba, a wchodzą strasznie, bo są naprawdę przepyszne. Polecam odchudzić ten przepis. Sprawdźcie czy Wam smakują. Ja jestem zachwycona - smak pozostał, a są chociaż trochę "zdrowsze" :) Smacznego!

Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
Pozdrawiam serdecznie! :) Hania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!