Zaproponowane przeze mnie lody powstały na bazie mrożonego mleka słonecznikowego - przepis tu - oraz mrożonego ananasa. Polecam kupić świeży, który okazyjnie bywa dostępny w dobrej cenie. Nie używałam tego z puszki nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych, bo rozciapciany owoc o smaku puszki to nie to, co nas interesuje. Do dzieła!
- 1,5 torebki mrożonego mleka słonecznikowego - do mrożenia używam torebek do robienia "kostek",
- około 1/4 mrożonego ananasa pokrojonego (przed zamrożeniem) na nieduże kawałki - będzie się lepiej pracowało blenderem,
- około 1-2 łyżki ksylitolu wg uznania, jeśli mało słodkie.
- Mrożone mleko słonecznikowe i ananas blendujemy mocnym, wysokoobrotowym blenderem lub inną silną maszyną.
- Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sprawdzamy czy stopień słodkości nas zadowala. Jeśli nie, dosładzamy ksylitolem i jeszcze raz blendujemy.
Pozdrawiam serdecznie! :) Hania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!