piątek, 29 kwietnia 2016

Najlepsze, słoneczne lody roślinne!


Zaproponowane przeze mnie lody powstały na bazie mrożonego mleka słonecznikowego - przepis tu - oraz mrożonego ananasa. Polecam kupić świeży, który okazyjnie bywa dostępny w dobrej cenie. Nie używałam tego z puszki nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych, bo rozciapciany owoc o smaku puszki to nie to, co nas interesuje. Do dzieła!
  • 1,5 torebki mrożonego mleka słonecznikowego - do mrożenia używam torebek do robienia "kostek",
  • około 1/4 mrożonego ananasa pokrojonego (przed zamrożeniem) na nieduże kawałki - będzie się lepiej pracowało blenderem,
  • około 1-2 łyżki ksylitolu wg uznania, jeśli mało słodkie.

  1. Mrożone mleko słonecznikowe i ananas blendujemy mocnym, wysokoobrotowym blenderem lub inną silną maszyną. 
  2. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji sprawdzamy czy stopień słodkości nas zadowala. Jeśli nie, dosładzamy ksylitolem i jeszcze raz blendujemy.
Jeśli lody wyłożymy do korytka będzie można formować z nich kulki, używając zwykłej lub specjalnej łyżki zamoczonej w ciepłej wodzie. Można je także nakładać szpatułką, jak to robią w niektórych lodziarniach. Ładnie wyglądają zaserwowane w pucharkach i ozdobione kawałkiem ananasa. Są absolutnie przepyszne i urzekające swoją słodkością. Polecam!  

Pozdrawiam serdecznie! :) Hania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!