|
Fot. Hania - 1000 pomysłów na... |
Pyszna, prosta i bardzo sycąca, a do tego rozgrzewa w chłodne i pochmurne dni - zupa z dyni i soczewicy, z dodatkiem paluszków chlebowych domowej roboty.
ZUPA DYNIOWO-SOCZEWICOWA
- pół pieczonej dyni piżmowej,
- ok. 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy,
- gorąca woda wg upodobań (mniej, jeśli wolisz gęstą, więcej, jeśli bardziej lejącą zupę),
- średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- suszony majeranek,
- młynek przyprawowy z solą, pieprzem i czarnuszką.
- W dużym garnku na łyżce oliwy szklimy cebulę i czosnek drobno pokrojone, posypujemy solą i pieprzem.
- Następnie wrzucamy kosteczki upieczonej dyni piżmowej, ugotowaną soczewicę, zalewamy to gorącą wodą.
- Podgotowujemy przez chwilę. Całość blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku wg uznania młynkiem przyprawowym.
Zupa najlepiej smakuje podana z paluszkami chlebowymi domowej roboty i posypana nieprażonym sezamem.
|
Fot. Hania - 1000 pomysłów na... |
PALUSZKI CHLEBOWE ze świetnego, wielozadaniowego ciasta razowego
- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody,
- 2 jajka M/L,
- 30 g drożdży,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 szczypty soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- dodatki: czosnek niedźwiedzi, średnioziarnista sól himalajska/ morska, kminek, paprykę, sezam lub co tylko chcesz
- Zrobienie ciasta jest bardzo proste, ponieważ robi się je dokładnie jak ciasto na pizzę: pokruszone drożdże, cukier i wodę umieszczamy w dość dużej misce, mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
- Pracujące drożdże łączymy z mąką, jajkami, solą i oliwą. Szybko zagniatamy na ciasto.
- Miskę przykrywamy czystą ściereczką, by ciasto nam nie wyschło i robimy paluszki.
- Każdorazowo urywamy tyle ciasta, ile potrzeba na ok. 3 paluszki. Jeden paluszek zrobimy z kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulkę rozpłaszczamy w ręce i do środka zawijamy trochę sezamu, czosnku niedźwiedziego itp. Zwijamy znów tworząc kulkę i rozwałkowujemy ręką na dość długi wałeczek. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz wierzch możesz znów obtoczyć w przyprawach i soli, ale nie jest to konieczne. Paluszki nie mogą się ze sobą stykać, żeby się nie skleiły.
- Gotowe paluszki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumieniania i przypieczenia - lubię jak są bardzo chrupiące, ale są osoby, które wolą paluszki bardziej miękkie, więc wybierz swoją wersję :)
Paluszki są idealne jako dodatek do zup lub przekąska do dipów, past, sosów i innych dobrych rzeczy. Można je też wciągać same :)
Przechowywanie: upieczone paluszki chlebowe świetnie się przechowuje w torebkach papierowych bez dostępu do świeżego powietrza. Jeśli macie torby po chlebie czy bułkach ze sklepu, to jak najbardziej się nadadzą. Zagnijcie je od góry i zepnijcie spinaczem lub gumką recepturką. Jeśli nie macie takiej torebki zróbcie ją sami: arkusz papieru do pieczenia lub papieru śniadaniowego złóżcie na pół i zszyjcie zszywaczem dwa wolne boki, robiąc zakładki i zachowując odpowiedni odstęp między zszywkami. Po włożeniu paluszków zagnijcie górną część i zabezpieczcie spinaczem lub gumką recepturką. Gotowe! :)
|
rys. i instrukcja Hania - 1000 pomysłów na...
|
Pozdrawiam serdecznie! :)
Hania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!