Fot. Hania - 1000 pomysłów na... |
No, to zrobiło się pierniczkowo. Tak, tak - święta Bożego Narodznia tuż, tuż. Nie zrobiliście jeszcze pierniczków? Bez strachu - dziś przekazuję Wam przepis na szybkie i proste pierniczki. Dwie średnie blachy zrobicie w godzinę, jeśli macie w domu wszystkie składniki. Zatem do dzieła! :)
Z tego przepisu pierniczki wychodzą cienkie i kruche lub grubsze i krucho-miękkie. Wybierzcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. Nie wyjdą z niego ciasteczka-poduszeczki. Ciasto po wyrobieniu bardzo się klei, ale nie dodawajcie mąki - tak powinno być. Dla wygody pracy i mniejszej straty materiału proponuję pracę w rękawiczkach jednorazowych. Proporcje ciasta są tak dobrane, by wychodziło ono klejące, ale dzięki temu sprężyste, elastyczne, idealne do wałkowania i wycinania kształtów foremkami. Podwajając porcję możecie sprawdzić czy wystarczą 3 jajka. Nie rezygnujcie z mąki owsianej, ponieważ to ona odpowiada za kleistość i elastyczność ciasta - jest jej dokładnie tyle, ile powinno być. Za dużo żytniej lub orkiszowej powoduje kruszenie pierniczków już podczas wałkowania ciasta. Stolnicę podsypuję mąką owsianą, a nie żytnią lub orkiszową, które wysuszają ciasto.
Proste i szybkie pierniczki Hani
Inspiracją był przepis na z bloga http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 0,5 szklanki mąki owsianej (z płatków),
- 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron,
- 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego lub rzepakowego,
- 2 jajka L,
- 1,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej,
- 1 łyżka kakao (dla zapachu i koloru),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- W dość dużej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąki, przyprawę piernikową kakao i proszek do pieczenia.
- Wrzucić pozostałe składniki (olej, jaka i miód). Dobrze wymieszać łyżką, a później energicznie zagniatać do powstania elastycznego ciasta. Dodatek miodu i jajek sprawia, że wszystko bardzo się klei, ale nie dodawajcie więcej mąki!
- Pierniczki można piec w postaci lekko spłaszczonych od dołu kulek, placuszków lub wycinać kształty foremkami albo nożem. Pamiętajcie, by nie rozwałkować za cienko, bo podczas pieczenia mogą się spalić. Autorka bloga MojeWypieki radzi, by rozwałkować maksymalnie do 4 mm grubości - nie mam miarki w oczach, a linijki w kuchni też nie używam, ale jakoś dałam radę "na oko".
Fot. Hania - 1000 pomysłów na... Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
Fot. Hania - 1000 pomysłów na... |
4. W zależności od grubości pieczemy 10-20 minut w nagrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza piekarniku. Im grubsze pierniczki, tym dłużej pieczemy.
Ciastka z tego przepisu wychodzą w sam raz - niezbyt słodkie i dość kruche z raczej mocnym akcentem korzennym. Można je podawać i jeść w "czystej" postaci albo dekorować. Nie jakimiś tam chemicznymi paskudztwami (tego nie znajdziecie w u mnie w przepisach), tylko np. domowymi powidłami, własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową, lukrem z ksylitolu (ostrożnie - dla osób, które nie używają ksylitolu na co dzień zbyt duża ilość może mieć właściwości przeczyszczające!) lub przed upieczeniem posmarować białkiem i przykleić pokrojone orzechy lub suszone owoce. Polecam zabrać się za ozdabianie całą rodziną, bo to naprawdę wielka frajda. Z resztą wałkowanie ciasta i wycinanie kształtów, to też świetna zabawa!
Fot. Hania - 1000 pomysłów na... |
No, to teraz już resztę schowajcie dla pozostałych domowników! Halo! Zostawcie trochę do świąt! :) Wiem, trudno im się oprzeć ;) Albo lepiej - zróbcie małe sakiewki, przewiążcie wstążeczką i umieśćcie je pod choinką lub na drzewku. Rodzina będzie zachwycona takim słodkim podarkiem od serca. Pakowanie nie zawsze jest proste..., ale to inna sprawa ;)
Fot. Hania - 1000 pomysłów na...
Pozdrawiam serdecznie! :) Hania
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszy mnie, że chcesz się tu wypowiedzieć. Pamiętaj proszę o zachowaniu zgodnym z netykietą i poprawnością języka, w którym piszesz. Blog jest moderowany, a wszystkie niezgodne z zasadami komentarze zostaną usunięte. Dziękuję i zapraszam ponownie!